GALLEJAUR! Del 1.

Hej därute, det finns bara en sak att säga om min resa till Gallejaur. Helt makalöst. Det kändes som att tiden stod stilla. Ingenting av det som fanns på gården var ändrat sedan de som växt upp och bott där lämnade det. Och så var det den höga vackra skogen med mycket lingon och blåbärsris. Det var så mjukt och mysigt när man gick där. Det tog lång tid att köra dit, ca 2 1/2 timme. Men vädret var vackert och då och då stötte vi på renar efter vägen. Vi var ju ända upp i Lappland, där är det ju renar. När vi till slut kom fram dit så var vi först, men eftersom dök det upp fler och fler bilar. Vi gick in i restaurangen, vi kom lagom tills de öppnade. I anslutning till restaurangen så fanns det lite souvenirer och häften som man kunde köpa. Vi åt renskav med klyftpotatis och sedan så hade de ugn stekt lax.
Bilder från restaurangen. Klockan 13 var det guidad visning, och den ville vi gå på. Guiden som vi fick var väldigt duktig på att berätta. Han berättade bland annat inledningsvis att det enda som de gjort är att byta ut stockar till exempelvis ladugården. Sedan berättade han att de hässjar hö på sommaren och sköter om gården som de som levde och bodde där gjorde. Det fanns 3 systrar som hette Karlsson som bodde där, deras närmaste grannar var deras 3 bröder som hjälpte systrarna med slåtter och annat. Alla förblev ogift. Vi gick in i en gård där allting var orört sedan den sista av systrarna flyttade där ifrån 1993. Det var mysigt att gå in och titta för jag älskar allt som är gammaldags och hur folk levde för länge sedan.
På väg upp till Karlssons gårdar.
Första gården som vi fick gå in i.
Guiden berättade att ute exteriörerna till filmen " Ormens väg på Hälleberget" som regisserades av Bo Wideberg togs från systrarna Karlssons gård. Pernilla Wahlgren, Pernilla August samt Stellan Skarsgård var med och tog scener där, och systrarna tyckte mycket om Pernilla Wahlgren. De tyckte hon var trevlig och söt. Sedan berättade han att det finns ett stort fint kort där Stellan Skarsgård står och håller om systrarna Karlsson. Det spelades också in en dokumentär om systrarna och deras liv i slutet på 80- talet. Den finns tyvärr bara att hyra på bibliotek och är på VHS band. Jag ska lägga ut mer bilder i morgon och berätta mer. Det får inte bli ett för långt inlägg så det blir tråkigt att läsa. Men här kommer lite mer bilder. Ha det gott. See You!

Kommentarer
Postat av: Eva

Helt fantastiskt att se dessa bilder! Jag var där i mitten på 80-talet tillsammans med antikvarier och kommer mycket väl ihåg hur allt såg ut. Det ser ut som om tiden stått stilla där. I köket har jag druckit kaffe med systrarna Karlsson, vi blev till och med bjudna på hemgjort rönnbärsvin i pyttesmå glas :)
På den tiden fanns inte café eller annan turistinformation, systrarna bodde ju där då. Vi skulle kolla om det var på tiden att K-märka husen.
Jättekul att läsa om hur det ser ut idag.

2017-07-09 @ 11:12:09
Postat av: Days by Johanna

Så trevligt med såna ställen :)

2017-07-09 @ 11:35:31
URL: http://daysbyjohanna.se
Postat av: Netti Starby

Vilken lång resa men det ser verkligen super mysigt ut! :-D Kramis

2017-07-09 @ 12:41:32
URL: http://nettistarby.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0